Špecifikácia faktorov ovplyvňujúcich tvorbu technických rezerv v neživotnom poistení - Kafková, Eva
Technické rezervy poisťovne. Technické rezervy sú rezervy v peňažnej forme, ktoré sa kumulujú z časti poistného na základe princípov poistnej matematiky v životnom a neživotnom poistení. Dôležité faktory, ktorých správanie sa môže mať výrazný vplyv na dostatočnosť stanovenia jednotlivých druhov poistných rezerv v neživotnom poistení. S cieľom minimalizovať negatívny dopad na stanovenie výšky technických rezerv sa v praxi venuje pozornosť analýze dôležitých faktorov: poistné sadzby,škodový priebeh, výdavky a poplatky, príjem z investícií, homogenita rizík, schémy oneskorenia, a iné.