Aplikácia kompromisnej teórie pri tvorbe optimálnej kapitálovej štruktúry podniku - Kráľovič, Jozef
Prístupy a modely optimalizácie kapitálovej štruktúry. Prístup pri aplikácii kompromisnej teórie. Optimálnu kapitálovú štruktúru určuje vzájomný vzťah medzi daňovými výhodami a nákladmi finančných ťažkostí. Konkrétny príklad na výpočet vplyvu finančných ťažkostí v ktorom sa predpokladá že podnik má možnosť sa proti bankrotu poistiť. Autori R.A. Brealey a S.C. Myers prepojili prístup M-M modelu s reálnymi podmienkami trhu (zobrali do úvahy nielen vplyv daní ale aj náklady finančných ťažkostí možného bankrotu) a vytvorili tzv. kompromisnú teóriu, t.j. zobrazili voľnbu kapitálovej štruktúry ako kompromis medzi výhodami úrokového daňového štítu a nákladmi finančných ťažkostí.