Spolupráca povýšená nad kupecké počty - Tichý, Dušan
Prínosy medziobecnej kooperácie a predpokladaný vývoj sídelnej štruktúry. Vývoj sídelnej štruktúry na Slovensku sa vyznačuje veľkou roztrieštenosťou. Zároveň treba pokračovať v procese fiškálnej decentralizácie. Menšie obce majú nedostatok odborníkov aj financií - impulz na zakladanie spoločných obecných úradov. Oblasti združovania - rizikové faktory. Perspektívy združovania.