Pohľad na súčasný stav vytvárania krízového manažmentu v SR - Poprenda, Ján
Na riešenie kríz a krízových situácií, na ich efektívne riešenie je určený krízový manažment. Hlavné úlohy krízového manažmentu. Ciele krízového manažmentu. Z inštitucionálneho hľadiska je možné rozlíšiť päť úrovní krízového manažmentu: nadnárodná (medzinárodná) úroveň, národná (štátna) úroveň, regionálna (krajská, okresná) úroveň, miestna (obec, organizácia, inštitúcia) úroveň a inividuálna úroveň krízového manažmentu.