Využitie Data Envelopment Analysis v poľnohospodárstve - Sudzina, František
Prezentácia a využitie Data Envelopment Analysis (DEA) v oblasti hodnotenia poľnohospodárskych podnikov vzhľadom na disparitu cien v tomto odvetví. Data Envelopment Analysis (DEA) umožňuje porovnávať samostatne rozhodujúce sa jednotky (DMU decision making units). Super-efektívnosť - analýza rieši otázku, či sa daný podnik nachádza alebo nenachádza na krivke produkčných možností, ale neumožňuje zostaviť poradie efektívnych podnikov. Najhoršia možná efektívnosť - pri DEA a pri modifikovanej MDEA je cieľom nájsť váhy, ktorých použitím, má daný podnik najvyššiu možnú efektívnosť a efektívnosť ostatných podnikov nebude väčšia ako jedna. Príklad na ilustráciu týchto metód.