Prínosy a riziká rozšírenia EÚ v roku 2004 vyplývajúce z prístupových rokovaní a národných predvstupových opatrení - Báráňová-Čiderová, Denisa, 1977-
Prínosy - rozšírenie jednotného trhu EÚ, stabilizácia, nové možnosti pre investorov, uplatňovanie komunitárneho práva, rastúci význam spoločnej meny euro ... . Riziká - výška príspevkov novoprijatých členských štátov do spoločného rozpočtu v neprospech prosperujúcejších štátov, prechodné obdobia, ktoré sa podarilo presadiť kandidátskym krajinám pri napĺňaní ich členstva v EÚ. Prehľad príspevkov do spoločného rozpočtu ES v roku 2004. Prehľad vynegociovaných prechodných období požadovaných zo strany kandidátskych štátov, resp. vzťahujúcich sa na ne. Prehľad národných predvstupových opatrení týkajúcich sa voľného pohybu osôb v EÚ.