Rozvoj vedy a techniky, zamestnanosť a nezamestnanosť - Hrebíčková, Marta
Vplyvy uplatňovania výsledkov rozvoja vedy a techniky v praxi na zamestnanosť a nezamestnanosť. Substitúcia živej práce zhmotnenou prácou. Vznik nových výrobkov a služieb, ktoré umožnil rozvoj vedy a techniky. Uplatňovanie informačnej a komunikačnej techniky. Vývoj zamestnanosti v jednotlivých sektoroch a odvetviach ukazuje, že je treba čoraz menej času a pracovníkov na zhotovenie výrobkov a poskytovanie služieb uspokojujúcich ľudské základné hmnotné potreby. Zvýšenie zamestnanosti v nevýrobnej sfére vyvolá vzrast kúpyschopného dopytu aj po produktoch výrobnej sféry.