Zákaznícka rentabilita v systéme manažérstva kvality - Nováková, Renáta
Ukazovateľ zákaznícka rentabilita. Zákazníci v systémoch manažérstva kvality. Proces získavania a udržiavania zákazníkov. Analýza zákazníckej rentability. Kto je rentabilný zákazník. Faktory, bezprostredne pôsobiace na rentabilitu. Poukázanie na skutočnosť, že nie každý zákazník musí byť zákonite pre organizáciu prínosom.