Globálny pokles PZI - Kováč, Matej
Svetový objem PZI poklesol v roku 2001 o 41 percent a pokračoval ďalším poklesom v roku 2002 o 1/5, čo predstavuje takmer polovičnú úroveň roku 2000 a najnižšiu úroveň od roku 1998. Hnacím mechanizmom poklesu svetového objemu PZI bol najmä slabý ekonomický rast, výkyvy na akciových trhoch a inštitucionálne faktory ako napr. spomalenie privatizácie v niektorých krajinách. USA a Veľká Británia sa podieľali na poklese objemu svetových PZI až 54 percent.