Rapsodie v modrém: Role Organizace spojených národů při udržování míru - Pavka, Marek
Dva smery v presadzovaní medzinárodného práva v OSN: právny pozitivizmus a prirodzené právo. Obdobie studenej vojny a pozitivistický smer. Prirodzene-právny postoj OSN v sankcii voči Iraku pre jeho zaobchádzanie s kurdským obyvateľstvom. Riešenie konfliktov v Kórei - kórejský model a v Egypte - suezský model. Zníženie iniciatívy OSN pri urovnávaní ozbrojených konfliktov v polovici 90. rokov. Kontrola OSN nad zásahmi regionálnych organizácií.