Energetika a geopolitika postsovietskej Strednej Ázie: Rusko a Uzbekistan - Juza, Peter
Vznik geopolitického vákuua strategického významu v Strednej Ázii. Zmena energetickej a geopolitickej súvzťažnosti. Zvýšenie nárokov na energetickú bezpečnosť a zmeny v technologickej oblasti. Strategický význam ropy a zemného plynu pre hospodársku stabilitu vo svete. "Veľká hra" v Strednej Ázii. Strategické snahy Ruska. Politika Ruskej federácie po rozpade ZSSR. Prehľad produkcie plynu a systém plynovodov Uzbekistanu. Celkové výsledky energetiky Uzbekistanu za rok 2004.