Veľké štáty si chránia svoje koncerny - Zverková, Soňa
Akvizícia zahraničných investorov do vybraných sektorov hospodárstva je v niektorých vyspelých krajinách obmedzovaná. Existujú zákony alebo zoznamy o sektoroch, v ktorých sa nestrpí zahraničná akvizícia. Vybrané príklady z USA, Veľkej Británie, Francúzska, Talianska a Japonska.