Spoločná poľnohospodárska politika EÚ - mesiac po rozšírení Únie - Zacharčenko, Dimitrij
Výhody a nevýhody pre pristupujúce krajiny do EÚ v poľnohospodárskom sektore. V 10 nových štátoch EÚ celkovo 7,9 mil. ľudí sa živí poľnohospodárstvom a chovom dobytka. V rozšírenej EÚ množstvo poľnohospodárskych podnikov sa zvýši o polovicu, poľnohospodárska plocha sa zvýši o 30 percent a poľnohospodárska produkcia o 10 percent. Prebytok pracovnej sily v poľnohospodárstve. Prísny systém kvót hraničných množstiev, ktorými EÚ reguluje poľnohospodárske trhy a snaží sa obmedziť subvencie.