Provozování pojišťovací činnosti v EU na základě práva zakládat pobočky a na základě svobody poskytovat služby - Čechová, Jana
Princíp "jednotného pasu" v oblasti finančných služieb. Zavádzanie jednotného európskeho pasu v oblasti súkromného poisťovníctva, smernice - výklad. Sloboda poskytovať služby. Právo zakladať pobočky. "Sivé" miesta. Súčasné prevádzkovanie poisťovacej činnosti v hostiteľskom členskom štáte na základe práva zakladať pobočky a slobody poskytovať služby. Postavenie hostiteľského štátu a kontrola dodržovania podmienok pre udelenie jednotného pasu. Poisťovacia činnosť s využitím prostriedkov diaľkovej komunikácie, elektronické obchodovanie.