Dôsledky inštrumentálnej racionality a hľadanie východísk - Márton, Milan
Vplyv industrializácie na spoločnosť, identitu a autenticitu človeka. Dva mechanizmy klasickej racionality - mýtus trhu a mýtus techniky. Základné princípy kritickej teórie tzv. frankfurtskej školy - kritika technokratickej orientácie, teória Maxa Webera, negatíva racionalizácie v industriálnej spoločnosti, kritika moderného sveta podľa E. Fromma. Hľadanie stratenej jednoty. Koncepcia hlbinnej ekológie a etiky životného prostredia.