Komparácia vybraných naturálnych a hodnotových ukazovateľov produkcie pšenice v Slovenskej republike s niektorými krajinami EÚ - Šimo, Dušan
Komparácia naturálnych ukazovateľov poukázala na významné postavenie Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska so sledovanými krajinami EÚ Nemeckom a Rakúskom. Slovensko dosiahlo vyššiu hektárovú úrodu len v porovnaní s Poľskom, ale s Nemeckom len 0,53 boda a Rakúskom 0,80 boda nižšiu produkciu. Výnosy z predaja sú limitované cenou výrobcu a hektárovou úrodou. SR zaostáva aj vo vybraných variabilných nákladoch na osivá, hnojivá a chemické ochranné látky pri pestovaní pšenice. Predpokladaný vývoj po vstupe SR do EÚ.