Nový metodologický prístup k prognózovaniu demografických časových radov - Stehlíková, Beáta
V príspevku je prezentovaný nový netradičný prístup pre projekciu demografických časových radov. Pomocou fuzzy c zhlukovej analýzy sa určí perióda hodnoteného časového radu. Pre projekciu sa použije neurónová sieť skonštruovaná vzhľadom na túto periódu. Navrhovaný postup je aplikovaný na vybrané demografické ukazovatele Slovenskej republiky.