Analýza technickej efektívnosti poľnohospodárskych podnikov Slovenska - Sojková, Zlata
Prezentácia výsledkov stochastického parametrického prístupu odhadu produkčných hraníc. Ako základ je použitá klasická Cobbova-Douglasova produkčná funkcia. Na báze odhadu produkčnej funkcie sú odvodené outputovo orientované miery technickej efektívnosti. Údajovú základňu tvoria podnikové údaje za výberový súbor 5604 poľnohospodárskych družstiev za obdobie r. 1994-2000, klasifikovaných podľa výmery poľnohospodárskej pôdy na šesť veľkostných skupín. Z výsledkov vyplýva, že je štatisticky preukazný rozdiel v priemernej úrovni technickej efektívnosti v prospech podnikov hospodáriacich na väčšej výmere pôdy. Analýza preukázala, že rozdiely v priemernej technickej efektívnosti a taktiež variabilite technickej efektívnosti v jednotlivých rokoch nie sú štatisticky preukazné. Nemožno teda hovoriť o určitých preukazných tendenciách vývoja efektívnosti v čase.