Nobelova cena za čítanie šachovej partie - Múčka, František
Udelenie Nobelovej ceny za rok 2005 za ekonómiu Robertovi J. Aumannovi z Izraela a Američanovi Thomasovi C. Schellingovi za prínos v tzv. teórii hier. Teória hier sa už desaťročia snaží objasniť správanie jednotlivcov i skupín vo vzájomných vzťahoch, najmä ekonomických.