Miesto ľudských práv v systéme medzinárodných vzťahov - Jakubovie, Martina
Stručný historický vývoj ľudských práv. Tri generácie ľudských práv. Postavenie ľudských práv v systéme medzinárodných vzťahov. Ľudské práva sa stávajú normou medzinárodných vzťahov, čo mení povahu medzinárodného práva. Subjektami medzinárodného práva sú suverénne štáty, ktoré sú zároveň tvorcami, zákonodarcami, vykonávateľmi i ochrancami medzinárodného práva. Medzinárodné právo vzniká konsenzom ich politickej vôle. Medzinárodné právo je právom spolupráce, jeho normy sú výsledkom dohôd v rámci medzinárodného spoločenstva, ich dodržiavanie je až na výnimky dobrovoľné. Uplatňovanie medzinárodného práva je zverené politickým orgánom štátu, vládam. Otázka ľudských práv je však často len účelovo využívaná, čo nekorešponduje s duchom pôvodnej myšlienky.