Teoretický prístup k priamym zahraničným investíciám (PZI) - Kováč, Matej
Pre ľahšie pochopenie teórie PZI autor odpovedá na typické otázky: kto je investor, aký typ investície, prečo investovať v zahraničí, kde umiestniť investíciu, kedy sa firma rozhodne pre investíciu v zahraničí, ako firma uskutoční investíciu. Teoretický základ pre odpovede na tieto otázky poskytuje OLI Paradigma - eklektická teória, vysvetľujúca existenciu nadnárodných spoločností. Faktor "O" odpovedá na otázku prečo firma expanduje do zahraničia na nové trhy, faktor "L" odpovedá na otázku kam umiestniť investície, faktor "I" - akú formu vstupu na trh zvoliť. Úspešná TNK kombinuje spôsob vlastníctva, miesto a medzinárodné výhody na vytvorenie vhodnej firemnej štruktúry, ktorá maximalizuje trhový podiel a rast.