Ropovod Baku-Tbilisi-Ceyhan a nová kavkazská geopolitika - Ditrych, Ondřej
Nový ropovod Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) pomenovaný podľa hlavných miest krajín, ktorými prechádza a tureckého prístavu. Transport ropy a zemného plynu kľúčovým problémom regiónu. Stret záujmov postsovietskych republík a vonkajších mocností. Ropovod otvára cestu americkému a tureckému vplyvu.