Výnimky z pravidiel podľa primárnej komunitárnej legislatívy - Pitoňák, Andrej
Vstupom Slovenska do EÚ prijmeme na seba obrovské množstvo záväzkov - napr. colná únia, zákaz kvantitatívnych obmedzení, jednotná daňová politika, zjednocovanie technických noriem, voľný pohyb služieb, kapitálu a celý rad obmedzení na úseku hospodárskej súťaže. Autor poukazuje na tie ustanovenia primárnej legislatívy, ktoré zmäkčujú tvrdé podmienky vnútorného trhu členských štátov EÚ a ktoré dávajú slovenskej hospodárskej diplomacii priestor na presadzovanie našich ekonomických záujmov. K jednotlivým článkom Zmluvy o ES.