Lisabonská stratégia - Siviček, Tomáš
EÚ - najväčší ekonomický blok na svete. Lisabonská stratégia (2000) a jej cieľ - vytvoriť z EÚ najkonkurencieschopnejšiu a najdynamickejšiu poznatkovo-orientovanú ekonomiku na svete v horizonte do roku 2010. Cieľ bol následne rozšírený a upresnený na zasadaní Európskej rady v Štokholme a Barcelone. Povzbudenie inovačného potenciálu, zvýšenie výdajov na výskum a rozvoj, zriadenie Európskeho patentového režimu, vytvorenie predpokladov na prechod k informačnej spoločnosti, zavádzanie moderných technológií, vytváranie mechanizmov pre prepojenie národných a spoločných programov, podpora efektívnej komunikácie medzi výskumnými inštitúciami, vysokými školami, podpora vstupu investícií do výskumu v súkromnom sektore..., zvyšovanie zamestnaneckej participácie, podpora zvyšovania kvalifikácie a princíp celoživotného vzdelávania, modernizácia systému sociálnej ochrany a dôchodkový systém, pokračovanie v rozšírení liberalizácie v telekomunikáciách, energetike a v službách vôbec, zvyšovanie hospodárskej súťaže v celom priemysle, implementácia environmentálnej politiky...