Medzinárodné vzťahy vo svetle sociologického skúmania - Škvrnda, František
Vývoj teórie medzinárodných vzťahov ako akademickej disciplíny, rôzne školy a smery. Skúmanie sociálnych javov a procesov na medzinárodnej úrovni sa objavuje v sociológii už v 2. polovici 19. storočia. Rozvoj sociológie medzinárodných vzťahov. Sociologické aspekty teórie medzinárodných vzťahov. Využívanie sociológie v teórii medzinárodných vzťahov vidí autor v štyroch základných smeroch, ktoré majú rad ďalších súvislostí: v metodologickom, vo všeobecnoteoretickom, v terminologickom, v analýze konkrétnych problémov. Príspevok prináša len všeobecnú charakteristiku problematiky.