Latinská Amerika - kontinent kontrastov - Svobodová, Valéria
Hospodársky vývoj štátov Latinskej Ameriky od začiatku do konca 20. storočia - rýchly vzostup, ešte rýchlejší pád. V 80- tich rokoch - vznik dlžníckej krízy, vážne vnútorné problémy, snaha o zvrátenie nepriaznivého inflačného vývoja. Reformné opatrenia sa obmedzovali len na nástroje monetárnej politiky a riadenie menového kurzu, na periférii záujmu zostávala fiškálna reforma. Strata konkurencieschopnosti na svetových trhoch. Hlasy volajúce po novom ekonomickom systéme. V 90-tich rokoch - stabilizácia makroekonomického prostredia, ale odkladanie riešenia sociálnych a infraštrukturálnych otázok. Tri fázy ekonomickej transformácie v Latinskej Amerike.