Východiská k analýze prechodu krajín východnej Európy k demokracii a pluralizmu - Haas, Miloslav
V 90. rokoch minulého storočia rad krajín východnej Európy zahájil a realizoval série reforiem. Ich koncepcia, intenzita a mechanizmy aj keď boli deklarované totožným cieľom, boli značne rozdielne. Snaha o pochopenie spoločného a rozdielneho. Snaha autora o pracovné rozlíšenie troch skupín krajín, ktoré sa napriek spoločnému smerovaniu značne odlišovali v motívoch determinujúcich jednotlivé postupnosti. Prvá skupina - Česko, Poľsko, Maďarsko, Estónsko, druhá skupina - Slovensko, Litva, Lotyšsko, tretia skupina - Ukrajina, Moldavsko, Bulharsko, Rumunsko.