K limitom európskej kultúry v kontextoch globalizácie - Márton, Milan
Pojem globalizácia je jedným z najfrekventovanejších pojmov súčasného sociálneho a politického myslenia. Procesy v globalizujúcom sa svete sa formovali podstatne skôr a vychádzajú z európskej kultúry. Európska kultúra v novoveku expanduje do celého sveta. Aj ekonomické myslenie sleduje líniu európskeho myslenia. Globalizácia je proces, ktorý prináša hlboké zmeny v oblasti ekonomickej, sociálnej a celku sociokultúrnej reality. Je nevyhnutné prihliadať k rôznej povahe zložiek systému kultúry a z toho vyplývajúcich rozdielnych reakcií na zmenu. Potreba vybudovať globálny hodnotový systém, ktorý by prepojil západné a východné hodnoty - vznik rôznych komisií. Globálne hodnoty musia byť jadrom politiky svetového poriadku. Hľadanie svetového étosu.