Čo je emocionálna inteligencia? - Miklošová, Katarína
Pojem emocionálna inteligencia. Daniel Goleman popísal tento pojem ako schopnosť uvedomovať si vlasatné pocity, vlastné preýívanie a tiež pocity a prežívanie druhých ľudí. Na základe tohto pochopenia potom dokázať motivovať seba aj druhých a ovládať vlastné vnútorné prežívanie i emócie vo vzťahu k druhým ľuďom. Výchova manažérov a pracovníkov na vedúce pozície v oblasti rozvoja emocionálne inteligencie na amerických vysokých školách. Pojem emocionálna inteligencia sa viaže k piatim osobnostným sféram: sebauvedomenie, sebaovládanie, sebamotivácia, empatia, sociálne zručnosti.