Ekológia naďalej nemá v komplexe medzinárodných vzťahov rovnocenné postavenie - Schönwiesner, Roman
Svetový summit o trvalo udržateľnom rozvoji, Johannesburg 2002. Spomienky na summit v Rio de Janeiro, 1992. Hlavné bojisko summitu - otázky obnoviteľnej energie - bez konkrétnych záväzkov, víťazstvo ropnej loby. Neúspechom summitu je aj vágna formulácia v problematike odstraňovania poľnohospodárskych subvencií. Kjótsky protokol žije aj bez podpory USA. Otázka udržiavania koncentrácie skleníkových plynov a postoje jednotlivých krajín.