Základné práva a povinnosti zamestnancov a samostatne zárobkovo činných osôb pohybujúcich sa v rámci Európskej únie - Winterová, Michaela
Nariadenie Rady (EHS) č.1408/71 v znení neskorších predpisov a nariadenie Rady (EHS) č.574/72 v znení neskorších predpisov, ktorých cieľom je koordinácia systémov sociálneho poistenia a tým chrániť postavenie zamestnancov a samostatne zárobkovo činných osôb a členov ich rodín pohybujúcich sa v rámci Európskej únie. V ktorých štátoch sa aplikujú uvedené nariadenia. Komu môže vzniknúť podľa uvedených nariadení nárok na dávky sociálneho poistenia. Na aké dávky sociálneho poistenia môže vzniknúť nárok. Ako si uplatniť nárok na dôchodok a dávky v nezamestnanosti.