Socio-ekonomické aspekty násilia v spoločnosti - Babušíková, Zuzana
Skúmanie konfliktov, politického a ozbrojeného násilia ako aj ich vznik a pôvod je veľmi dôležité, keď chceme skúmať súčasne vplyv sociálnej stability a proces štrukturálnej transformácie spolu so vznikom násilia ako fenoménu. Existuje niekoľko teoretických prístupov, ktoré skúmajú násilie a predpoklady pre jeho vznik v kontexte socio-ekonomických podmienok a na základe toho ho analyzujú. Niektorí sociológovia považujú biologické a prírodné faktory za hlavných činiteľov potrebných pre vznik násilia v spoločnosti, iní zdôrazňujú význam skupiny osôb ako celku ako základ pre vznik násilia. Ako efektívne a či vôbec dokážeme identifikovať a analyzovať možné zdroje násilia v spoločnosti.