Změny výnosnosti lidského kapitálu v průběhu transformace na příkladu České a Slovenské republiky - Balzar, Jiří
Koncom 20. storočia prebiehal vo väčšine krajín SVE proces transformácie centrálne plánovanej ekonomiky na ekonomiku trhovú. Vytváral sa tlak na rýchly rast konkurencieschopnosti domáceho tovaru, čo znamenalo rastúci dopyt po kvalifikovanej pracovnej sile. Rast ceny ľudského kapitálu obsiahnutého v kvalifikovanej pracovnej sile znamená rast jeho výnosnosti, ktorej analýzou sa zaoberá príspevok. Jeho cieľom je popis a analýza trendu vývoja výnosnosti ľudského kapitálu v Česku a na Slovensku, ale tiež analýza rozdielov vo výnosnosti medzi týmito krajinami. Rast výnosnosti vzdelania bol v Česku silnejší ako na Slovensku.