Potenciál flexibilnej integrácie v Európskej únii - Báráňová-Čiderová, Denisa, 1977-
Príspevok skúma paralelné pôsobenie prehlbovania a rozširovania integrácie ako aj rozširovania členskej základne EÚ ako východzej pozície ďalšieho rozvoja flexibilnej integrácie v EÚ. Eurooptimistická odborná verejnosť vidí flexibilnú integráciu ako neželaný štiepiaci prvok, akýsi krok späť pri presadzovaní spoločnej, na nižšom integračnom stupni akým je pásmo voľného obchodu takmer paneurópskej integrácie. Vzhľadom na silnejúce regionálne záujmy v rámci EÚ i mimo nej možno usudzovať, že práve rozšírenie EÚ v roku 2004 bude prínosné pre odtabuizovaní diskusie na tému uskutočniteľnosti, organizácie a želateľnosti flexibilnej integrácie nielen v EÚ, ale aj v Európe.