Rozhodovanie vnútroštátnych orgánov o nárokoch vyplývajúcich z komunitárneho práva - Svitana, Radoslav
Vstupom do Európskej únie prevzala Slovenská republika na seba súčasne záväzok zabezpečiť pred svojimi orgánmi aplikáciu komunitárneho práva. V článku 1 Zmluva o pristúpení k EÚ ustanovuje, že Slovenská republika sa týmto stáva zmluvnou stranou zmlúv, na ktorých je založená EÚ, v znení neskorších zmien a doplnkov. Možnosť obrátiť sa na Európsky súdny dvor v prípade spornosti výkladu komunitárneho práva.