Status teórie v medzinárodných vzťahoch (in meritum "demokratického globalizmu" Charlesa Krauthammera) - Barát, Peter
Príspevok vychádza z kontextu prác na doktorandskej dizertácii "Medzinárodné vzťahy - teórie, paradigmy a idiómy", cieľom ktorej je overiť tézy, že medzinárodné vzťahy sa formujú len ako teoretické koncepcie a paradigmy pod silným vplyvom idióm veľkých osobností svetovej politiky a nie ako exaktne chápaná veda, že vplyv veľkých osobností v tomto je rozhodujúci, že v závere 20. storočia rástol vplyv rôznych modifikácií liberalistických koncepcií v tomto procese, ktoré sa v súčasnosti, samozrejme v novej podobe, stávajú pre tento proces rozhodujúcimi. Predstavenie niektorých myšlienok Ch. Krauthammera, ktorého myslenie sa stalo emblémom myšlienkovej školy, ktorá získala silný vplyv v zahraničnopolitickom tíme Bushovej administratívy.Ch. Krauthammer a jeho idea americkej unipolarity.