Korene vzniku a genéza európskej regionálnej politiky - Tomková, Beáta
Nerovnomernosť rozloženia bohatstva v Európskej únii. Veľké ekonomické a sociálne rozdiely existujú nielen medzi štátmi, ale aj vnútri jednotlivých štátov. Snaha o posilnenie ekonomickej a sociálnej súdržnosti v rámci EÚ. Princíp koncentrácie. Princíp programovania. Princíp partnerstva. Princíp doplnkovosti.