Budúcnosť Lisabonskej stratégie - Fabianová, Iveta
Plán Európskej únie stanovený na Lisabonskom summite, v marci 2000 - EÚ sa má stať do roku 2010 najdynamickejšou a najkonkurencieschopnejšou poznatkovo orientovanou ekonomikou sveta, ktorá bude dosahovať trvalo udržateľný hospodársky rast s rastúcou zamestnanosťou, lepšími pracovnými podmienkami, väčšou sociálnou súdržnosťou a rešpektovaním životného prostredia. Reformný program si dáva za cieľ aj zvýšiť výdavky na výskum a vývoj, podporovať obchod a konkurenciu, zlepšiť podnikateľské prostredie, zabezpečiť flexibilitu na pracovnom trhu zvýšením úrovne vzdelania. V polčase implementačného obdobia nebol však dosiahnutý významný pokrok.