Ľudské práva v rozšírenej Európskej únii - Charta základných práv - Koganová, Viera
Štáty Európskej únie a nástroje ochrany ľudských práv. Európska charta základných práv (Nice, 2000) - dôležitý krok k vytvoreniu jednotnej politiky EÚ v oblasti ľudských práv. Zmluva o ústave pre Európu, podpísaná 29. októbra 2004 v Ríme priznáva Charte právnu záväznosť. Prínos Charty - katalogizuje práva, ktoré boli už deklarované v iných dokumentoch a rozvíja nové práva príznačné pre nadnárodné zoskupenia.