Střet hypotéz východního rozšíření Evropské unie - Beneš, Vít
Teoretické prístupy k analýze východného rozšírenia Európskej únie. Racionalistické vysvetlenie medzinárodných vzťahov. Neorealizmus - základná neorealistická hypotéza východného rozšírenia a polarita systému. Potreba členských štátov EÚ reagovať na americkú vojenskú a ekonomickú hegemóniu a posilnenie krajín SVE voči Rusku. Koncept rovnováhy hrozieb v Európe. Neoliberalizmus - prístup štátu, ktorý sa snaží o maximálny prospech zo spolupráce. Budovanie zóny blahobytu v Európe. Sociologický inštitucionalizmus - EÚ ako liberálna komunita štátov. Wittgensteinovský konštruktivizmus.