Globálne obchodnopolitické väzby Európskej únie - Kosír, Igor
EÚ buduje informačnú spoločnosť a vedomostné hospodárstvo. Analytická správa posúdenia uskutočňovania Lisabonskej stratégie rastu a zamestnanosti v polčase. Rada EÚ chce brať do úvahy nielen túto správu, ale aj názory členských krajín. Rozšírená EÚ-25 chce znovu upriamiť pozornosť na Lisabonskú agendu rastu a zamestnanosti z roku 2000. Krajiny EÚ rozvinuli už v minulosti široké a bohaté, ako aj globálne významné obchodnopolitické väzby. Ich využívanie spolu s kocepciou pružnej integrácie môže prispieť k trvalému rozvoju EÚ a zlepšeniu jej globálneho postavenia.