Národnostné menšiny v európskej politike pred a po poslednom rozšírení Európskej únie - Kupkovič, Miroslav
Rozšírenie EÚ 1. mája 2004 na 25 štátov - najvýznamnejší medzník v histórii procesu európskeho zjednocovania. Očakávalo sa, že nastolením demokracie v európskych postkomunistických štátoch, národnostné faktory budú strácať na význame, že vzrastie sila, pôsobnosť a význam občianskeho princípu. Vývoj však priniesol so sebou vzostup etnických a národnostných konfliktov prerastajúcich do podôb vojenských aktov. Nevyhnutnosť pozitívneho vnútropolitického zaobchádzania s národnostnými menšinami. Menšinová problematika sa stáva súčasťou otázok medzinárodnej bezpečnosti a stability v Európe. Základné dokumenty Rady Európy - Európska charta regionálnych alebo menšinových jazykov a Rámcový dohovor na ochranu národnostných menšín.