Nové chápání univerzality lidských práv - Zemanová, Štěpánka
Univerzalizácia ľudských práv ako dynamický a zatiaľ neukončený proces. Všeobecná deklarácia ľudkých práv schválená v roku 1948 Valným zhromaždením OSN. Kritika Všeobecnej deklarácie a kultúrny relativizmus. Medzinárodné pakty o ľudských právach. Práva národov. Diplomacia ľudských práv a obranná téza kultúrneho relativizmu. Nové teoretické úvahy o relativizme a o univerzálnosti. Definície a ponímania pojmu univerzálnosť.