Prečo utekajú nadaní mladí ľudia zo Slovenska - Bednárik, Rastislav
Ambície Európskej únie v rozvoji informačnej spoločnosti. Vytvorenie podnikateľského prostredia nakloneného vedeckovýskumnej činnosti. Tzv. reziduálny prístup pri financovaní školstva na Slovensku. Odchod talentovaných študentov do zahraničia. Nízke štátne štipendiá. Doktorandské štúdium a jeho finančné ohodnotenie. Podpora vzdelávania súkromnými firmami minimálna. Čo bráni širšiemu uplatneniu súkromnej sféry pri financovaní vzdelávania v krajinách V4.