Psychografická segmentácia a typológia spotrebiteľov - Vokounová, Dana, 1962-
Skúmanie spotrebiteľa a spoznanie jeho psychografických charakteristík a životného štýlu. Vznik psychografického výskumu spojením motivačného výskumu a výskumu osobnosti. Štúdie životného štýlu zamerané na aktivity, záujmy a názory spotrebiteľa (AIO - activities, interests, opinion). Rokeachov hodnotový výskum (RVS) a identifikácia dvoch hlavných druhov hodnôt: - konečné hodnoty a praktické hodnoty. Kahle-ho zoznam hodnôt (list of values- LOV). Meranie hodnôt viacerými položkami (multi-item measures of values - MILOV). Typológia VALS (values and life styles).