Problematika statusu žien vo vede a výskume - Barátová, Jana
Otázky rodovej nerovnosti v súčasnej spoločnosti sú častou témou spoločensko-politických debát. Otázka spojenia pracovnej kariéry arodinných povinností v činnosti žien - vedkýň. Organizácia vedy fungujúca na základe maskulínnej sociálnej skúsenosti. Obsah tejto problematiky sa dostáva do pozornosti tvorcov politík na celoeurópskej úrovni. Poukázanie na nedostatočné zastúpenie žien vo vedeckých štruktúrach. Prijatie rezolúcie "Women and Science". Vytvorenie priestoru pre integráciu genderovej analýzy a gender mainstreamingu v rámci 6. rámcového programu.Na Slovensku neexistuje žiadny systematický výskum, ktorý by mapoval postavenie a situáciu žien vo vede a výskume. Realizácia prieskumu rodových šancí v SAV.