Rozvoj regiónov ako šanca rozvoja EÚ - Oravec, Roden
Decentralizácia moci do regiónov má veľa pozitív a stimulujúcich prvkov, na ich plnohodnotné využitie je však potrebné, aby tieto regióny boli na ich využívanie vhodne pripravené. Nevyhnutnosť vyrovnania rozdielov medzi regiónmi. Regióny sa musia stať zdrojom bohatstva celej EÚ, tvoreného jej lokálnymi ľudskými zdrojmi a špecifickým miestnym potenciálom.