Kjótsky protokol a udržateľný ekonomický rozvoj - Pásztorová, Jana, 1960-
Kjótsky protokol stanovil základné princípy riešenia redukcie skleníkových plynov, znížiť emisiu skleníkových plynov do atmosféry o 8 percent v rokoch 2008-2012 oproti roku 1990. Protokol obsahuje tri mechanizmy. Prvú medzinárodnú transakciu so skleníkovými plynmi v rámci protokolu zrealizovala slovenská firma Evolution Menert, ktorá predala 200 tisíc ton jednotiek ekvivalentu CO2 japonskej firme Sumito Crop. Praktickým výsledkom transakcie bude, že v roku 2008 môže japonská firma emitovať kúpené množstvo skleníkových plynov aj nad dohodnuté množstvo kvót.