Realita bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ - Pawera, René
Prechod od kedysi ekonomickej únie k jasne sa črtajúcemu politickému celku. Vzniká potreba zjednotenia zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ, a najmä vytvorenia Riadiacich orgánov a centier, ktoré by mohli takéto politiky účinne a efektívne riadiť. Cesta k samostatnej obrane nie je jednoduchá, avšak možno vidieť pokrok v tvorbe efektívnej štruktúry, na ktorej základoch je možné rozvinúť Spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ.