Ropné šoky a súčasný vývoj cien ropy - Skovajsa, Juraj
Súčasné hospodárstvo je založené na rope, ktorá je dôležitým zdrojom energie a surovinou pre mnohé odvetvia. Preto má cena ropy obrovský vplyv na svetové hospodárstvo. Cena ropy je stanovená na trhu, kde sa stretáva dopyt a ponuka po rope, avšak je tu celý rad ďalších faktorov, ktoré majú vplyv na cenu ropy. Štúdium týchto faktorov a vplyvu ceny ropy na reálnu ekonomiku, pomôže odhadnúť budúci vývoj ekonomiky, ako aj predísť problémom spôsobeným kolísaním ceny ropy.